IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Karkówka duszona ze śliwkami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna mięciutka karkówka o wyjątkowym smaku.

Karkówka duszona ze śliwkami suszonymi

Składniki:

Karkówka duszona ze śliwkami suszonymi

 

  • 1 szt karkówka bez kości,
  • 200 gram śliwki suszone,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona ze śliwkami suszonymi
Karkówkę myjemy i kroimy na kawałki grubości ok. 10 cm , solimy i pieprzymy oraz smarujemy olejem i odkładamy na około godzinkę w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy karkówkę z każdej strony po około 7 minut. przekładamy karkówkę do rondla wrzucamy śliwki i zalewamy wszystko wodą tak aby mięso było zakryte. Dusimy około godziny aż mięso będzie miękkie. Karkówkę kroimy na kawałki i podajemy do ziemniaków lub ryżu. Ze śliwek i otrzymanego wywaru robimy sosik, można zagęścić łyżką mąki. Podajemy na gorąco. Smacznego!