BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 714]

Karkówka gotowana w przyprawie płynnej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam pyszne mięso karkówkę w płynnej przyprawie, która jest bardzo smaczna , miękka wprost rozpada się w ustach. Zapach podczas gotowania rozchodzi się po całym mieszkaniu.

Karkówka gotowana w przyprawie płynnej

Składniki:

Karkówka gotowana w przyprawie płynnej

 

  • Karkówka (chuda ) około 1 kg,
  • Przyprawa w płynie 200 ml,
  • liście laurowe 5 szt,
  • ziele angielskie 10 - 12 ziarenek,
  • woda zimna w zależności od garnka,zalać ponad 1 cm nad mięso,

Sposób przygotowania:

Karkówka gotowana w przyprawie płynnej
Karkówkę jak najchudszą, jak najmniej tłuszczu umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym.

Włożyć do garnka wielkości aby karkówka sie prawie zmieściła.

Karkówkę zalać całą butelką magi (przyprawą w płynie ) następnie zalać zimną wodą centymetr ponad mięso. Garnek z mięsem wstawić na gaz, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie,

doprowadzić do zagotowania.

Gdy mięso sie zagotuje zmniejszyć ogień na bardzo mały, mięso ma tylko delikatnie pykać czyli delikatnie sie gotować przez 2 godziny.

Po 2 godzinach mięso wyłączyć i zostawić do całkowitego wystudzenia w tym co sie gotowało.

Całkowicie wystudzone mięso wyjąc, pokroić na plastry, można zrobić sos chrzanowy lub według swojego upodobania, albo po prostu zajadać z chrzanem, czy musztardą.

Mięso pyszne. Polecam na świąteczny stół.

Tagi:

danie mięso