czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Karkówka jałowcowa z szaszłykami warzywnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Krucha karkówka w aromatycznej marynacie, to najlepsze mięso do grillowania, podana z grillowanymi warzywami smakuje jeszcze lepiej.

Karkówka jałowcowa z szaszłykami warzywnymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka jałowcowa z szaszłykami warzywnymi

 

  • 0,5 kg karkówki

marynata:

  • 2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octy jabłkowego

szaszłyki:

Sposób przygotowania:

Karkówka jałowcowa z szaszłykami warzywnymi
Składniki marynaty wymieszać w misce. Karkówkę pokroić na cienkie plastry i rozbić. Mięso włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, a potem rozłożyć na aluminiowej tacce i grillować z obu stron.

Plastry bakłażana posolić, a kiedy puszczą sok – opłukać i osuszyć ręcznikiem. Ziemniaki ugotować na półtwardo, przestudzić i pokroić w plastry, cukinię również. Cebulę pokroić w kawałki.

Warzywa skropić olejem i obsypać przyprawami, dokładnie wymieszać. Warzywa nabijać na przemian na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków i opiekać na grillu na tacce aluminiowej do zrumienienia. Podawać z grillowanym mięsem.

Smacznego.
Karkówka jałowcowa z szaszłykami warzywnymi
Warzywne szaszłyki to smaczny i pomysłowy dodatek do mięs
Karkówka jałowcowa z szaszłykami warzywnymi
Grillowanie to świetny sposób na spędzenie dnia z rodziną