Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Karkówka pachnąca orientem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pachnąca nieziemsko orientalnymi przyprawami karkówka, idealna na obiad, ale jeśli zostanie Wam choć kawałek sprawdzi się i na kanapkach.

Karkówka pachnąca orientem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka pachnąca orientem

 

  • 1 kg karkówki
  • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki miodu spadziowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka pachnąca orientem
Karkówkę myjemy i osuszamy. W pojemniku lub misce mieszamy składniki marynaty tj: oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i miód – mieszamy aż do rozpuszczenia się miodu. Kiedy miód się rozpuści dodajemy sypkie przyprawy czyli cynamon, cumin i ziarna kolendry. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy karkówkę i marynujemy ją minimum 2 godziny a najlepiej całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Karkówkę wyjmujemy z marynaty, oprószamy ja solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy ją marynatą. Naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową i tak przygotowaną karkówę pieczemy 1,5 godziny.

Po tym czasie zdejmujemy z naczynia folię, podwyższamy temperaturę do 180-200 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut, aż do momentu kiedy wierzch karków ładnie się nam zarumieni.

Upieczona karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, tak aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozłożyły.

Przestudzoną karkówkę kroimy w plastry serwujemy np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. 
Karkówka pachnąca orientem
Karkówka pachnąca orientem w trakcie marynowania
Karkówka pachnąca orientem
Upieczona karkowka pachnąca orientem w czasie "odpoczywania mięsa"
Karkówka pachnąca orientem
Propozycja podania pachnącej orientem karkówki z ziemniakami pieczonymi