aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Karkówka pieczona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka pieczona, która zastąpi nam kupne wędliny. Idealna na kanapeczki...

Karkówka pieczona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona

 

  • 0,5 kg karkówki bez kości
  • 6 ząbków czosnku
  • 0,5 łyżeczki Czubrycy zielonej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona
Karkówkę umyć i osuszyć. Obrać czosnek, każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół. (Ja daję dużo czosnku na tak małą porcję mięsa, gdyż uwielbiam jego delikatny smak i soczystość po upieczeniu). Mięso z każdej strony nakłuć nożem z ostrym szpicem. W powstałe otwory wcisnąć przekrojone ząbki czosnku. Karkówkę posmarować olejem. Następnie posolić, popieprzyć i posypać czosnkiem granulowanym, energicznie wetrzeć. Odstawić na 1 dzień do lodówki. Po tym czasie posypać wierzch karkówki czubrycą i włożyć do rękawa do pieczenia. Do rękawa wlać 50 ml wody, parując nada mięsu soczystość. Piekarnik nagrzać do 210 stopni, wstawić do niego nasze mięso. Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze 40 minut. Po upieczeniu wyjąć karkówkę z rękawa wraz z powstałym "sosem", który po zastygnięciu jest pyszną galaretką. Gdy ostygnie włożyć do lodówki. Następnie kroić w plastry i podawać do pieczywa.
Karkówka pieczona
Umyć i osuszyć mięso, obrać ząbki czosnku
Karkówka pieczona
Naciąć głębokie otwory, włożyć w nie przekrojone ząbki czosnku
Karkówka pieczona
Natrzeć olejem, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym
Karkówka pieczona
Wierzch posypać Czubrycą, włożyć do rękawa do pieczenia i piec godzinę