IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Karkówka pieczona do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pieczeń jest dobrą alternatywą dla szprycowanych chemią wędlin ze sklepów

Karkówka pieczona do chleba Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka pieczona do chleba

 

  • 1 szt karkówka bez kości,
  • 1/2 szklanka olej,
  • 2 szt Marynata płynna szlachecka

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona do chleba
Karkówkę należy umyć i osuszyć. W zależności od wagi mięsa dobieramy ilość opakowań marynaty. Marynatę łączymy z olejem i moczymy w niej karkówkę. Ja włożyłam swoją w woreczek i zamroziłam na 24 godziny, dzięki czemu wydaje mi się, że mięso było bardziej kruche. Po wyciągnięciu z zamrażalki i rozmrożeniu umieścić mięso na blaszce wraz z marynatą (np. w keksówce) i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 1,5h, w trakcie pieczenia proponuję odwrócić mięso na drugą stronę, na koniec pieczenia nabić mięso widelcem, jeśli poleci krew to znaczy, że karkówka jeszcze nie jest gotowa i należy ją piec dalej. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić i używać jak wędliny na chleb.
Karkówka pieczona do chleba
Zamarynowane mięso pieczemy aż nie będzie z niego wypływała krew