zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2024]

Karkówka pieczona na soli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

karkówka pieczona na soli pobiera tej soli tyle ile potrzebuje

Karkówka pieczona na soli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka pieczona na soli

  • 1,5 kg karkówki
  • 200 g musztardy francuskiej
  • 1 kg soli gruboziarnistej

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona na soli

Karkówkę umyć o suszyć papierowym ręcznikiem. Formę do pieczenia mięs wysypać solą. Położyć na nią karkówkę lekko dociskając. Całą powierzchnię karkówki, która wystaje ponad sól posmarować musztardą. Tak przygotowane mięso odstawić na godzinę. Po tym czasie piec w 180 stopniach przez 90-100 minut. Po wyjęciu z piekarnika karkówkę odstawić na około 15 minut. Musztarda będzie spalona więc należy ją usunąć. Karkówkę kroić w plastry, podawać z sosem chrzanowym, mięsnym lub na zimno do pieczywa.

Redakcja poleca: