msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Karkówka pieczona na soli.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Widziałam już i karczek i drób pieczony na soli i bardzo mnie intrygowało,jak takie mięso smakuje.Na prawdę pychota!

Karkówka pieczona na soli. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona na soli.

 

  • 1 kg karkówki b/k
  • ok.40-50 dag soli

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona na soli.
Mięso umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Na brytfannie rozłożyć papier do pieczenia.Na środku nasypać górkę z soli a na niej nasz kawałek karkówki, tak aby cały kawałek leżał na soli. Wstawić mięso do piekarnika i piec 2 godziny w temp.200 stopni. Zapewniam,że mięso jest pyszne i wcale nie jest słone. Wierzch się ładnie przypiecze a w środku jest soczyste i smaczne. W dodatku nie potrzeba niczym przyprawiać ani smarować. Podałam mięso pokrojone w plastry z opiekanymi ziemniakami (opiekałam pod koniec pieczenia mięsa na niższym poziomie piekarnika-więc mamy tzw. dwie pieczenie przy jednym ogniu) i buraczkami zasmażanymi.
Karkówka pieczona na soli.
Na papierze do pieczenia sypiemy górkę z soli a na niej kładziemy mięso.
Karkówka pieczona na soli.
Pieczemy mięso przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni.
Karkówka pieczona na soli.
Po dwóch godzinach wyjmujemy mięso z piekarnika i kroimy.
Karkówka pieczona na soli.
Pokrojone w plastry mięso serwujemy na gorąco na pyszny obiad.