Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Karkówka pieczona w konfiturze z żurawiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Soczyste i mięciutkie mięso w żurawinie

Karkówka pieczona w konfiturze z żurawiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona w konfiturze z żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w konfiturze z żurawiny
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do miski.Karkówkę nacieramy przyprawami i oprószamy solą, następnie dodajemy konfiturę z żurawiny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia, posypujemy suszoną żurawiną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 40 - 50 minut (w zależności od grubości plastra). Po upieczeniu odstawić karkówkę na 10 minut, następnie pokroić w plastry. Podałam z kaszą gryczaną. Smacznego :)
Karkówka pieczona w konfiturze z żurawiny
Mięso myjemy osuszamy i nacieramy przyprawami
Karkówka pieczona w konfiturze z żurawiny
Do karkówki dodajemy konfiturę z żurawiny i mieszamy
Karkówka pieczona w konfiturze z żurawiny
Wstawiamy do lodówki na noc następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego
Karkówka pieczona w konfiturze z żurawiny
Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut i kroimy