Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karkówka pieczona w przyprawach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Karkówka wieprzowa pieczona w przyprawach to wyśmienite mięso do obiadu lub kanapek. Wspaniale smakuje z sosem, kopytkami i surówką.

Karkówka pieczona w przyprawach

Składniki:

Karkówka pieczona w przyprawach

 

  • 1,5-2 kg karkówki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 8-10 ziarenek jałowca
  • 5-6 ziarenek angielskiego ziela
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w przyprawach

ETAP 1:

Karkówka pieczona w przyprawach
Przyprawione mięso odłożyć w chłodne miejsce.

Ziele angielskie, kminek i jałowiec rozgnieść tłuczkiem w moździerzu. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, pieprzem, solą i zmiażdżonymi przyprawami. Umyte mięso osuszyć, natrzeć przygotowaną marynatą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, szczelnie przykryć i odłożyć do lodówki na noc.

ETAP 2:

Karkówka pieczona w przyprawach
Przed pieczeniem karczek oprószyć mieloną papryką.

Następnego dnia oprószyć majerankiem i wędzoną papryką. Wlać wino, przykryć i włożyć na 1,5-2 godziny do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Co kilkanaście minut mięso polewać powstałym sosem.