Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karkówka pieczona w rękawie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Karkówka pieczona w rękawie jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. Można ją podawać na zimno jako wędlina lub na ciepło z sosem do obiadu.

Karkówka pieczona w rękawie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona w rękawie

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w rękawie
Czosnek przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, dodać oliwę, paprykę, świeżo mielony pieprz, kminek, sól i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć marynatą, włożyć do naczynia, przykryć i odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 100 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię aby mięso ładnie się zrumieniło.
Karkówka pieczona w rękawie
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i włożyć do miseczki
Karkówka pieczona w rękawie
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
Karkówka pieczona w rękawie
Karkówkę umyć osuszyć natrzeć marynatą i odłożyć na noc do lodówki
Karkówka pieczona w rękawie
Następnego dnia mięso włożyć do rękawa ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku