renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Karkówka pieczona w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i kruchutkie mięsko z karkówki upieczone w aromatycznym sosie z pieczarkami i cebulą,...polecam!

Karkówka pieczona w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona w sosie

 

  • 1 kg karkówki.
  • 2 łyżeczki Vegety
  • 2 cebule
  • 300-400 gram pieczarek
  • SOS:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 2,5 łyżki octu
  • 2,5 łyżki przyprawy typu Maggi

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w sosie
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które oprószamy Vegeta i pozostawiamy w lodówce na noc. Następnie lekko obsmażamy mięso z obu stron na tłuszczu. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsa, na to cebula pokrojona w kostkę , następnie pieczarki w plasterkach i tak do wyczerpania składników. Na koniec wszystko zalewamy sosem i zapiekamy przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. 
Karkówka pieczona w sosie
Karkówkę pokroić w plastry i oprószyć przyprawa Vegeta.
Karkówka pieczona w sosie
Następnie obsmażyć mięso lekko z obu stron i układać w naczyniu do zapiekania.
Karkówka pieczona w sosie
Na mięso dać warstwę cebuli i pieczarek, do wyczerpania składników.
Karkówka pieczona w sosie
Na koniec zalać sosem i zapiekać w 180 stopniach przez godzinę.