Karkówka pieczona wg Smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczna bardzo krucha i sytna karkówka

Karkówka pieczona wg Smakosza

Składniki:

Karkówka pieczona wg Smakosza

 

  • Składniki:
  • 1,5 kg schabu karkowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek
  • 2 cebule
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona wg Smakosza
Przygotowanie:
Ostrym nożem oddzielić mięso od kości.Rozetrzeć majeranek,kminek podsuszyć i zemleć lub utłuc w moździerzu,przyprawy zmieszać.Natrzeć nimi mięso ze wszystkich stron,obłożyć krążkami cebuli i odstawić na co najmniej 2 godziny.Następnie ułożyć mięso na blasze pokrytej olejem,obrumienić w piekarniku.Dodać cebulę,skropić dno blachy wodą i piec dalej.Ukończyć pieczenie gdy po nakłuciu mięso wydziela bezbarwny sok.