Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Karkówka pieczona z pomidorową nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karkówka jest przepyszna, bardzo aromatyczna i soczysta. Podczas pieczenia wytwarza się smaczny sos, który idealnie łączy się z całym daniem.

Karkówka pieczona z pomidorową nutą

Składniki:

Karkówka pieczona z pomidorową nutą

 

  • 800-900g karkówki wieprzowej

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonych pomidorów mielonych (płaska)
  • 1 łyżka majeranku (płaska)
  • 3/4-1 łyżka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

Dodatkowo:

  • około 100 ml wody do podlania mięsa

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z pomidorową nutą

Maryata:

Karkówka pieczona z pomidorową nutą
Ilość soli powinna być dodana według gustu.

Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.

Marynowanie:

Karkówka pieczona z pomidorową nutą
Najlepiej, aby mięso marynowało się z 12 h.

Karkówkę należy umyć i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.

Następnie mięso dokładnie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny, jednakże najlepiej, aby to potrwało mniej więcej 1 noc.

Pieczenie:

Karkówka pieczona z pomidorową nutą
Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa oraz piekarnika.

Zamarynowane mięso przełożyć do formy/naczynia żaroodpornego i podlać wodą.
Następnie całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 2-2,5 h w 180 stopniach.

Po upieczeniu - kroić po odczekaniu 10 minut - aby wszystkie soki pozostały w mięsie.
Karkówkę podawać z powstałym sosem.