madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Karkówka pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Całe danie przyrządzimy w jednym garnku co zaoszczędzi nam wiele czasu, między innymi przy sprzątaniu :)

Karkówka pieczona z warzywami

Składniki:

Karkówka pieczona z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z warzywami

Mieso

Karkówka pieczona z warzywami
Mięso kroimy na plastry i przyprawiamy do smaku

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem , a następnie kroimy na plastry o grubości centymetra.

Nacieramy przyprawami tj. majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką rozmarynem, sola, pieprzem oraz chili.

Warzywa

Karkówka pieczona z warzywami
Warzywa obieramy i kroimy na słupki ćwiartki

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy , por, marchew, pietruszkę i seler w słupki, cebulę w piórka.

Ziemniaki w ćwiartki, a pieczarki w plasterki.

Warstwy

Karkówka pieczona z warzywami
Na warzywach układamy przyprawione mięso

Brytfankę smarujemy połową oleju i wkładamy połowę pokrojonych warzyw, które posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Następnie układamy przyprawione mięso i wkładamy kulki jałowca.

Wykańczanie

Karkówka pieczona z warzywami
Całość podlewamy wodą i przyprawiamy do smaku

Na mięsie układamy resztę warzyw, które także przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość podlewamy szklanką wody i polewamy resztą oleju.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 do 2 godzin