paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Karkówka pieczona z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna mięciutka karkówka pieczona w marynacie z musztardy, czosnku, ketchupu. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Karkówka pieczona z ziemniakami

Składniki:

Karkówka pieczona z ziemniakami

 

 

  • marynata

 

  • musztarda 1 łyżka
  • ketchup 2 łyżki
  • cukier 1/4 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z ziemniakami
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić ręką. W misce wymieszać składniku na marynatę musztardę z ketchupem, solą, pieprzem, cukrem przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, oraz sokiem z cytryny do smaku. Mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej 12 godzin w lodówce.

Później mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia. Zimniaki obrać opłukać i pokroić w ćwiartki, dodać do mięsa wraz z pokrojoną w piórka cebulą.Zapiąć rękaw i piec w temp. 180 stopni około 50 minut.