Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Karkówka w curry z czarnuszką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Karkówka pachnąca curry, która sprawdzi się nam zarówno na obiad jak i jako pyszna wędlina na kanapki. Jeśli i u Was upały trochę odpuściły polecam pójście do kuchni i upieczenie tej rozpływającej się w ustach karkówki.

Karkówka w curry z czarnuszką

Składniki:

Karkówka w curry z czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w curry z czarnuszką
Karkówkę myjemy i osuszamy.

Do miseczki wsypujemy wszystkie sypkie przyprawy czyli curry, garam masalę, czarnuszkę i cynamon, dodajemy do nich sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli, dodajemy odrobinę oliwy tak aby powstała gęsta pasta.

Przygotowaną pasta smarujemy kartkówkę i marynujemy ją minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopnie.

Karkówkę solimy i pieprzymy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ją 20 minut, po czym mięso wyjmujemy przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150 stopni.

Mięso po upieczeniu wyjmujemy z naczynia i odstawiamy na 5 minut aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie. Kroimy w plastry, serwujemy z ryżem i ulubioną sałatką.