lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka w jesiennej scenerii z winem, jabłuszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wszak mamy jesień nasza złotą polską jesień. Zimno i kolorowo, czasem szaro i buro. Te danie jest idealne na taka porę roku.Sycącą gorąca i rozgrzewająca na pysznych jabłkach i winie.

Karkówka w jesiennej scenerii z winem, jabłuszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka w jesiennej scenerii z winem, jabłuszkami

Składniki :

  • karkówka 1.1/2 kg

 

 

  • wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek

Dodatkowo:

  • majeranek do natarcia mięsa

 

  • sól czosnkowa do natarcia mięsa

 

 

  • pieprz ziołowy do natarcia mięsa

Sposób przygotowania:

Karkówka w jesiennej scenerii z winem, jabłuszkami

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wzięłam nożyk i nakłułam mięsko gdzie się dało, Nacieram mięsko majerankiem, solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Zostawiam na dwie godziny zawinięte we folią spożywczą i wkładam do lodówki by przeszło.


Po dwóch godzinach kroje jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska.


Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki, przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło. Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik, a z dodatkiem wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam.

Karkówka w jesiennej scenerii z winem, jabłuszkami
Jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego .
Karkówka w jesiennej scenerii z winem, jabłuszkami
Doprawione mięso kładę na jabłuszka i zalewam winem.