roszpunks

roszpunks

Kuchcik
[Przepisów: 11]

Karkówka w ketchupie i majonezie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

karkówka w ketchupie jest przepyszna, najlepszy na obiad w niedzielę, zdecydowanie nie jest dietetyczny, ale można raz zaszaleć! :)

Karkówka w ketchupie i majonezie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w ketchupie i majonezie

  • ok 3,4 plastrów karkówki
  • ketchup
  • majonez
  • ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • oliwa

  • dodatki:
  • pure ziemniaczane z koperkiem
  • sałata z roszponki, rzodkiewki z winegretem
  • kalafior

Sposób przygotowania:

Karkówka w ketchupie i majonezie

Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej, na noc - wtedy aromat jest zdecydowanie większy. Zamarynowane plastry karkówki (sól, pieprz, majeranek, czosnek), możemy pokroić na mniejsze. Następnie układamy je w wysmarowanym wcześniej oliwą naczyniu żaroodpornym. Smarujemy dość cienką warstwą ketchupu, tak aby każdy kawałek był pokryty. Następnie układamy plastry sera żółtego, a na koniec smarujemy majonezem. Ta warstwa może być już nieco grubsza, gdyż wtedy ser będzie miękki a z całości powstanie pyszny sos. Wkładamy do piekarnika koniecznie pod przykryciem - na ok 1h (doglądamy, wyjmujemy wtedy kiedy mięso będzie miękkie, a przed wyjęciem, odsłaniamy, by lekko się przypiekło) Podajemy z pure ziemniaczanym, sałatą czy kalafiorem smacznego! :)

Redakcja poleca: