dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Karkówka w kolorowej papryce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięciutka karkówka w pysznym sosie z papryką w trzech kolorach podana z ziemniakami to propozycja na pyszny obiad.

Karkówka w kolorowej papryce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w kolorowej papryce

 

  • 80 dag karkówki
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1/2 litra lekkiego bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Karkówka w kolorowej papryce
Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam czosnkiem, chili, majerankiem, solą i pieprzem wymieszanymi z oliwą. Tak przygotowane mięso odstawiłam do lodówki – u mnie na ok. 15 godzin). Wszystkie papryki umyłam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki. Mięso przełożyłam do rozgrzanego rondla z grubym dnem i obsmażyłam z każdej strony. Następnie dodałam paprykę, a całość podlałam bulionem. Dusiłam pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po tym czasie karkówkę wyjęłam i pokroiłam w plastry, które z powrotem włożyłam do rondla i dusiłam kolejne 10-15minut (do miękkości).
Karkówka w kolorowej papryce
Karkówka natarta przyprawami nabierała wyrazu w lodówce
Karkówka w kolorowej papryce
Po marynowaniu mięso zostało dokładnie obsmażone
Karkówka w kolorowej papryce
Karkówka duszona w towarzystwie trzech różnokolorowych papryk
Karkówka w kolorowej papryce
Mięso pokrojone w plastry dochodzi w objęciach papryki