VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rewelacyjna i krucha karkówka z dodatkiem miodu spadziowego. Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki.

Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami

Składniki:

Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami
Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim.

Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry).

Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz.