misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Karkówka w musztardzie 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna karkówka w aromatycznym sosie..

Karkówka w musztardzie 3 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka w musztardzie 3

 

  • 0,5 kg karkówki
  • Marynata:
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki gorczycy białej
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka owoców jałowca
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos:
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki musztardy
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki octu
  • 1 kostka bulionowa

Sposób przygotowania:

Karkówka w musztardzie 3
Karkówkę kroimy w plastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy. Przyprawy do marynaty łaczymy i lekko rozbijamy w moździerzu. Dodajemy czosnek i oliwe. Plastry karkówki nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Do garnak wkłądamy wszystkie składniki sosu i gotujemy go. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Warto naczynie, w którym się piecze mięso przykryć podczas pieczenia, wtedy całe mięso jest miękkie. Jeśli danie będzie podane także dzieciom proponuję sos przed podaniem przecedzić. Smacznego!!
Karkówka w musztardzie 3
Pokrojone plastry karkówki nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny
Karkówka w musztardzie 3
Gorącym sosem zalewamy karkówkę i pieczemy przez około 40 minut