margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Karkówka w pomidorowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetne danie na wykwintną kolację lub na domowy obiad w rodzinnym gronie.

Karkówka w pomidorowym sosie

Składniki:

Karkówka w pomidorowym sosie

  • 1 kg karkówki najlepiej bez kości
  • 2 średnie cebule
  • marchew
  • pieczarki 30 dag
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do karkówki
  • masło lub margaryna
  • Sos:
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 2,5 łyżki magii
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Karkówka w pomidorowym sosie

Karkówkę możemy pokroić w plastry ok.1,5- 2 cm lub pozostawić w całości. Ja robiłam w całym kawału. Rozgniatamy ząbek czosnku i łączymy ze szczyptą soli, nacieramy dokładnie mięso. Posypujemy przyprawą do karkówki i świeżym pieprzem, odstawiamy do lodówki tak do 2 godzin. Dwie średnie pieczarki zostawiamy resztę dokładnie opłukujemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na maśle lub margarynie, solimy i pieprzymy do smaku. Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki dodajemy do pieczarek, dusimy jeszcze kilka minut i wyłączamy. Cebule kroimy w piórka i przesmażamy na maśle na osobnej patelni, solimy(nie dużo) i pieprzymy do smaku, uważamy żeby się nie przypaliła ma się lekko zeszklić. Po wyjęciu karkówki z lodówki układamy ją w naczyniu żaroodpornym i kładziemy warstwami cebulkę i podduszone pieczarki z marchewką (razem z sosikiem jaki powstał z duszenia). Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos z : 2,5 łyżek octu jabłkowego i maggi oraz z 3 łyżek wody, cukru i koncentratu pomidorowego. Kroimy pozostawione wcześniej pieczarki. Po 40 minutach pieczenia wyjmujemy karkówkę i posypujemy ją pieczarkami i polewamy pomidorowym sosem. Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami lub kopytkami i polewamy powstałym wspaniałym sosem. Smacznego