Strona główna Karkówka w pysznym sosie

Karkówka w pysznym sosie

jagna - Przepis na: Karkówka w pysznym sosie offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 18
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karkówka w pysznym sosie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 16

Karkówkę należy pokroić na niezbyt grube plastry, a następnie obsypać przyprawami - według uznania.


trudność: średne
czas:

Karkówka w pysznym sosie - SKŁADNIKI:

Karkówka w pysznym sosie - PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę należy pokroić na niezbyt grube plastry, a następnie obsypać przyprawami - według uznania. Odstawić na około godzinę do lodówki w przykrytym naczyniu.



Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek drobniutko posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić na nią cebulę i czosnek i podsmażyć lekko. Odłożyć na miseczkę, a na tłuszcz włożyć plastry mięsa i usmażyć z obu stron do apetycznego zrumienienia.Gdy mięso sie już podsmaży, dołożyć do niego cebule i czosnek, zalać szklanką wody, przykryć przykrywką i dusić około godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wodę, by potrawa się nie przypaliła. Gdy mięso będzie już miękkie (nakłute widelcem będzie sie lekko rozpadało), wyjąć je ostrożnie na talerz.



Mąkę rozetrzeć z łyżką śmietany i wodą i zaklepać pozostały na patelni sos. Można dodatkowo przyprawić do smaku. Włożyć do niego karkówkę i poddusić przez chwilę.



Potrawa świetnie smakuje z ziemniakami puree i surówką. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karkówka w pysznym sosie (strona 1 z 3)  
dobry

dobry
offline

2008-07-28 15:19
coś w sam raz dla mnie!
Skomentuj
Oceń:
0
lena

lena
offline

2008-09-10 17:24
Karkówka wyszła bardzo smaczna,posypałam plastry trochę majerankiem.Sosik był bardzo aromatyczny.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

nadija
gość

2008-09-28 01:11
mniam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mniam
gość

2008-10-15 15:00
Dzisiaj zrobię,a brzmi apetycznie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Renia
gość

2008-12-06 15:37
ta karkóweczka świetnie pasuje do sosu musztardowego.Jak miesko bedzie już miekkie wyciągamy je na talerz i do pozostalego na patelni sosu dodajemy 2-3 lyzeczki ostrej musztardy najlepsza jest rosyjska, następnie zaklepujemy zawiesiną z mąki i wody tak aby nie powstały grudki a sos był jednolity. Naprawde palce lizać!!! Tą potrawą zachwyciłam męża i teraz co najmniej raz w tygodniu domaga się tak przyżadzonej karkówki;) polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Martyna
gość

2008-12-17 12:04
super przepis, jasny, zrozumiały po prostu doskonały. Tak opisany ze jest prosty do zrobienia
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Stasia
gość

2008-12-17 12:04
Martyna napisał(a):

super przepis, jasny, zrozumiały po prostu doskonały. Tak opisany ze jest prosty do zrobienia

racja!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Kamil
gość

2008-12-17 12:05
Stasia napisał(a):

Martyna napisał(a):

super przepis, jasny, zrozumiały po prostu doskonały. Tak opisany ze jest prosty do zrobienia

racja!!!

Dzieki takiemu przepisowi jest w stanie zrobic ja kazdy!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Czarek
gość

2008-12-17 13:33
ile czasu trzeba smażyć tą karkówkę wie ktoś?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Kucci
gość

2009-01-15 13:14
Mniam mniam. Palce lizac!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Michał
gość

2009-01-19 13:44
a ta śmietanka to słodka czy kwaśna ??
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

blaszko
gość

2009-02-01 14:23
nie dobre
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj