Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Karkówka w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciekawy pomysł na wzbogacenie smaku i aromatu tradycyjnej karkówki. Prosta w wykonaniu, ale czasochłonna.

Karkówka w sosie grzybowym

Składniki:

Karkówka w sosie grzybowym

 

  • 1/2 kg karkówki w plastrach
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 5 grzybków suszonych
  • średniej wielkości cebula
  • mąka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu warzywko

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć i zostawić tak na noc.Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i warzywkiem. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce, co by mięso przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa obtoczyć w mace i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. następnie dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę i cebulę. całość przesmażyć. Zalać grzybami razem z wodą, w której się moczyły. Całość przykryć i dusić, aż grzyby i mięso będą miękkie. Można sos zagęścić i zabielić, choć po długim duszeniu i mące, jaka była na mięsie nie jest to konieczne.