Strona główna Karkówka w sosie musztardowo-sojowym

Karkówka w sosie musztardowo-sojowym

Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1
Karkówka w sosie musztardowo-sojowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Karkówka duszona z kapusta pekinska, w musztardowo-sojowym sosie.


trudność: średne
czas:

Karkówka w sosie musztardowo-sojowym - SKŁADNIKI:

  • karkówka bez kosci - 3-4 plastry o 1 cm grubosci,
  • kapusta pekinska - 1 sztuka,
  • musztarda rosyjska, ostra (uzylam firmy Kamis),
  • sos sojowy ciemny,
  • listki laurowe - 2 sztuki,
  • zabek czosnku,
  • maka kukurydziana lub pszenna,
  • olej do smazenia,
  • sól, vegeta, papryka w proszku, kolendra w proszku,
  • pieprz czarny mielony, 3 kapki octu balsamicznego,
  • slodka smietana - lyzka.

Karkówka w sosie musztardowo-sojowym - PRZYGOTOWANIE:

Karkówke umyc, osuszyc i przyprawic: papryka czerwona w proszku, sola, pieprzem, i dodac po kapce octu balsamicznego i sosu sojowego na kazdy plaster i z obu stron. Kapuste pekinska poszatkowac. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc mieso na lekko rumiano z obu stron. Wyjac mieso, przelozyc do rondla i zalac je woda, zagotowac. Do gotujacej wody dodac kapuste pekinska, lyzke vegety, lyzke sosu sojowego i pieprz. Dusic na srednim ogniu przez okolo 40 minut, do miekkosci miesa i kapusty. Na 15 minut przed zakonczeniem duszenia, dodac 2 listki laurowe. Na 5 minut przed zakonczeniem duszenia dodac posiekany drobno czosnek, kopiasta lyzke musztardy rosyjskiej (mozna troche mniej lub wiecej), lyzke slodkiej smietany i wymieszac. Zagescic maka rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody. Doprawic do smaku. Podawac na goraco z ziemniakami, ryzem, kasza lub makaronem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karkówka w sosie musztardowo-sojowym (strona 1 z 1)  
kasik12

kasik12

2010-12-18 19:46
Smacznie:D 5 Sarenko, obiadek dla Taty już wiem jaki, sama też się skuszę chętnie;-)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2010-12-19 13:28
Nietypowe połączenie z karkówką.Bardzo mi pasuje, z pewnością coś podobnego wykombinuję niebawem.5
Skomentuj
Oceń:
0
margolata

margolata

2010-12-19 19:06
Karkówka pyszności. Ja robię z musztardą chrzanową:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Kapusta na ciepło z grzybami suszonymi Nadziewane placki z makaronu Winny bigos z suszonymi śliwkami
Krokiety z kapustą i grzybami Biała kapusta zasmażana z koperkiem Kapusta słodko kwaśna
Kapusta czerwona duszona z winem Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi
Modry bigos czyli bigos wrocławski Bigos Eli trzy dni gotowany Bigos z kiszonej kapusty

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane