Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka w sosie musztardowo-sojowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karkówka duszona z kapusta pekinska, w musztardowo-sojowym sosie.

Karkówka w sosie musztardowo-sojowym

Składniki:

Karkówka w sosie musztardowo-sojowym

  • karkówka bez kosci - 3-4 plastry o 1 cm grubosci,
  • kapusta pekinska - 1 sztuka,
  • musztarda rosyjska, ostra (uzylam firmy Kamis),
  • sos sojowy ciemny,
  • listki laurowe - 2 sztuki,
  • zabek czosnku,
  • maka kukurydziana lub pszenna,
  • olej do smazenia,
  • sól, vegeta, papryka w proszku, kolendra w proszku,
  • pieprz czarny mielony, 3 kapki octu balsamicznego,
  • slodka smietana - lyzka.

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie musztardowo-sojowym

Karkówke umyc, osuszyc i przyprawic: papryka czerwona w proszku, sola, pieprzem, i dodac po kapce octu balsamicznego i sosu sojowego na kazdy plaster i z obu stron. Kapuste pekinska poszatkowac. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc mieso na lekko rumiano z obu stron. Wyjac mieso, przelozyc do rondla i zalac je woda, zagotowac. Do gotujacej wody dodac kapuste pekinska, lyzke vegety, lyzke sosu sojowego i pieprz. Dusic na srednim ogniu przez okolo 40 minut, do miekkosci miesa i kapusty. Na 15 minut przed zakonczeniem duszenia, dodac 2 listki laurowe. Na 5 minut przed zakonczeniem duszenia dodac posiekany drobno czosnek, kopiasta lyzke musztardy rosyjskiej (mozna troche mniej lub wiecej), lyzke slodkiej smietany i wymieszac. Zagescic maka rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody. Doprawic do smaku. Podawac na goraco z ziemniakami, ryzem, kasza lub makaronem.