Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Karkówka w sosie paprykowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Karkówka w sosie paprykowym

Składniki:

Karkówka w sosie paprykowym

 

  • 4 plastry wieprzowej karkówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie paprykowym
Mięso posolić i popieprzyć. Skropić sokiem z cytryny. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 min z każdej strony. Zalać śmietaną. Dodać sproszkowaną paprykę. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.