margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Karkówka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karkówka w gęstym pieczarkowym sosie podana z kaszą obiad jak się patrzy.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Składniki:

Karkówka w sosie pieczarkowym

  • 1/2 kg karkówki lub 4 grubsze plastry
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • marchewka
  • ząbek czosnku
  • przyprawa do karkówki lub inna do mięsa
  • sól, pieprz
  • maggi
  • tłuszcz do smażenie (planta lub oliwa)
  • margaryna
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany
  • ew. ogórek kiszony

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie pieczarkowym

Plastry karkówki natrzeć ząbkiem czosnku rozgniecionym z solą i posypać obficie przyprawą do mięs. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Pieczarki opłukać pokroić poddusić na margarynie do miękkości. Posolić i popieprzyć do smaku. Po wyjęciu mięsa z lodówki położyć na rozgrzany tłuszcz opiekać z każdej strony przez kilka minut. Cebule pokroić w piórka i dorzucić do karkówki smażyć aż cebula będzie przyrumieniona. Następnie dodać podduszone wcześniej pieczarki (razem z sosem jaki powstał). Marchew obrać i obieraczką zetrzeć na cieniutkie nitki lub pokroić w cienkie talarki. Dolać troszkę wody i łyżkę maggi dla podkreślenia smaku. Dusić pod przykryciem 25-30 minut. Karkówkę co jakiś czas obracać. Można dodać kiszonego ogórka do sosu, smak będzie lekko kwaskowy. Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki i śmietany. Karkówkę podajemy z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego.