szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Karkówka w sosie pieczeniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karkówka w sosie pieczeniowym najlepiej smakuje podana z kluskami śląskimi lub kopytkami. I z dodatkiem ugotowanych buraczków.

Karkówka w sosie pieczeniowym

Składniki:

Karkówka w sosie pieczeniowym

 

  • 1 kg. karkówki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie pieczeniowym

Przygotowanie mięsa

Karkówka w sosie pieczeniowym
Karkówka obłożona plastrami cebuli i czosnku

Karkówkę umyć, oczyścić i pokroić na plastry ok. 1 centymetrowej grubości. Słodką, ostrą paprykę i majeranek wymieszać ze sobą.

Cebulę i czosnek obrać ze skórki i pokroić na plastry. Każdy plaster mięsa oprószyć solą i przygotowaną mieszanką przypraw.

Przełożyć plasterkami cebuli i czosnku. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc.

Smażenie karkówki

Karkówka w sosie pieczeniowym
Karkówkę smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Następnie każdy kawałek karkówki należy obsmażyć na rozgrzanym oleju po usunięciu z nich cebuli i czosnku, które dodajemy potem do sosu.

Wykończenie dania

Karkówka w sosie pieczeniowym
Gotowa karkówka w ciemnym sosie pieczeniowym

Po obsmażeniu mięsa przekładamy je do garnka, zalewamy wodą tak , aby delikatnie je przykryć. Dodajemy do niego cebulę i czosnek, które wcześniej usunęliśmy z mięsa.

Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, ok 40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.


Tagi:

mięso danie