Strona główna Karkówka w sosie śliwkowym

Karkówka w sosie śliwkowym

Mięsa, Karkówka « poprzedni | następny »
goyaczek - Przepis na: Karkówka w sosie śliwkowym offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 54
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Karkówka w sosie śliwkowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Mięso duszone w śliwkach nadaje mu niepowtarzalnego smaku


trudność: łatwe
czas:

Karkówka w sosie śliwkowym - SKŁADNIKI:

  • Na 2 osoby
  • 500 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • opakowanie suszonych śliwek
  • przyprawa do gulaszu
  • pieprz, sól
  • olej

Karkówka w sosie śliwkowym - PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić. Z 3 łyżek oleju, posiekanego czosnku i 2 łyżek przyprawy do gulaszu zrobić marynatę i dokładnie posmarować nią mięso. Wstawić do lodówki na godzinę ( ale im dłużej tym lepiej). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy krótko mięso z dwóch stron i odkładamy na bok. W głębokim garnku lub na tej samej patelni, podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy śliwki, podsmażamy aby śliwki zaczęły pachnieć i dodajemy mięso, przekładając je śliwkami, podlewamy 0,5l gorącej wody, troszkę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy godzinę. Po tym czasie wyciągamy mięso, sos lekko studzimy i miksujemy a jeśli jest za gęsty podlewamy wodą i doprawiamy do smaku. Zmiksowany sos przekładamy z powrotem do garnka zanurzając w nim mięso i podgrzewamy. Podajemy np. z kaszą gryczaną z warzywami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karkówka w sosie śliwkowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Wieprzowina  z kalafiorem Filet drobiowy  z bobem Gulasz tatarski
Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami Karczek grillowany w ziołowej marynacie Zapiekanka z porem i kurczakiem
Szaszłyk z piersi kurczaka Pulpety na pomidorowym w sosie Czosnkowe mielone kotlety
Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową Flaczki z żołądków drobiowych Duszone filety z kurczaka

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane