Strona główna Karkówka w sosie śliwkowym

Karkówka w sosie śliwkowym

Mięsa, Karkówka « poprzedni | następny »
goyaczek - Przepis na: Karkówka w sosie śliwkowym offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 54
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Karkówka w sosie śliwkowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Mięso duszone w śliwkach nadaje mu niepowtarzalnego smaku


trudność: łatwe
czas:

Karkówka w sosie śliwkowym - SKŁADNIKI:

  • Na 2 osoby
  • 500 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • opakowanie suszonych śliwek
  • przyprawa do gulaszu
  • pieprz, sól
  • olej

Karkówka w sosie śliwkowym - PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić. Z 3 łyżek oleju, posiekanego czosnku i 2 łyżek przyprawy do gulaszu zrobić marynatę i dokładnie posmarować nią mięso. Wstawić do lodówki na godzinę ( ale im dłużej tym lepiej). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy krótko mięso z dwóch stron i odkładamy na bok. W głębokim garnku lub na tej samej patelni, podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy śliwki, podsmażamy aby śliwki zaczęły pachnieć i dodajemy mięso, przekładając je śliwkami, podlewamy 0,5l gorącej wody, troszkę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy godzinę. Po tym czasie wyciągamy mięso, sos lekko studzimy i miksujemy a jeśli jest za gęsty podlewamy wodą i doprawiamy do smaku. Zmiksowany sos przekładamy z powrotem do garnka zanurzając w nim mięso i podgrzewamy. Podajemy np. z kaszą gryczaną z warzywami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karkówka w sosie śliwkowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Pulpeciki cherry Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro Schab z wędzonym kurczakiem
Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką Schab marynowany suszony Gulasz z żołądków drobiowych z dynią i brokułem
Sałatka z miodowym kurczakiem Obiad z jednej blachy: ziemniaki,kurczak i papryka Ryż z mięsem mielonym
Zapiekanka z mięsem Zrazy ze schabu tradycyjne Fileciki z cebulką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane