Strona główna Karkówka w sosie śliwkowym

Karkówka w sosie śliwkowym

Mięsa, Karkówka « poprzedni | następny »
goyaczek - Przepis na: Karkówka w sosie śliwkowym offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 54
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Karkówka w sosie śliwkowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Mięso duszone w śliwkach nadaje mu niepowtarzalnego smaku


trudność: łatwe
czas:

Karkówka w sosie śliwkowym - SKŁADNIKI:

  • Na 2 osoby
  • 500 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • opakowanie suszonych śliwek
  • przyprawa do gulaszu
  • pieprz, sól
  • olej

Karkówka w sosie śliwkowym - PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić. Z 3 łyżek oleju, posiekanego czosnku i 2 łyżek przyprawy do gulaszu zrobić marynatę i dokładnie posmarować nią mięso. Wstawić do lodówki na godzinę ( ale im dłużej tym lepiej). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy krótko mięso z dwóch stron i odkładamy na bok. W głębokim garnku lub na tej samej patelni, podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy śliwki, podsmażamy aby śliwki zaczęły pachnieć i dodajemy mięso, przekładając je śliwkami, podlewamy 0,5l gorącej wody, troszkę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy godzinę. Po tym czasie wyciągamy mięso, sos lekko studzimy i miksujemy a jeśli jest za gęsty podlewamy wodą i doprawiamy do smaku. Zmiksowany sos przekładamy z powrotem do garnka zanurzając w nim mięso i podgrzewamy. Podajemy np. z kaszą gryczaną z warzywami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karkówka w sosie śliwkowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Szynka długo marynowana Pieczona kaczka z miodem
Roladki z kurczaka z bazylią Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami
Schab w panierce z semoliną Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Żeberka duszone w kapuście
Zapiekana kasza gryczana Pieczeń z korniszonem i marchewką Pulpeciki z bazylią

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane