Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka w sosie smietanowo-groszkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mieso karkowe duszone w ciemnym sosie.

Karkówka w sosie smietanowo-groszkowym

Składniki:

Karkówka w sosie smietanowo-groszkowym

 

  • karkówka bez kosci w platrach - 4 sztuki o 1cm grubosci,
  • cebula czerwona - 3 sztuki,
  • groszek zielony mrozony - 1/2 szklanki,
  • czosnek - 2 zabki,
  • pieczarki swieze - 2 spore,
  • natka pietruszki - kilka galazek,
  • maka do zageszczenia,
  • smietana 30% - 100ml,
  • sól, pieprz ziolowy Prymat,
  • pieprz czarny mielony,
  • sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier,
  • vegeta,
  • wino czerwone wytrawne - 3 lyzki,
  • kolendra w proszku, papryka slodka mielona,
  • olej do smazenia.

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie smietanowo-groszkowym
Cebule i pieczarki obrac, umyc, osuszyc i pokroic w drobna kosteczke. Groszek przeplukac, czosnek obrac, umyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Karkówke umyc i osuszyc. Przyprawic z obu stron: sola, pieprzem, papryka, sosem sojowym i delikatnie skropic octem balsamicznym (po ok 2 kapki na plat) i delikatnie posypac kolendra. Na patelni rozgrzac oliwe i wrzucic plastry miesa. Podsmazyc z obu stron do zrumienienia, po czym zalac goraca woda, tak aby zakryc mieso, dodac wino, zagotowac. Dodac lyzeczke vegety, lyzeczke sosu sojowego, lyzeczke cukru, sól i pieprz czarny mielony. Dusic pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok 40 minut, nastepnie dodac drobno pokrojona cebule i pieczarki, gotowac przez ok 10 minut, po czym wrzucic groszek i gotowac przez okolo 5-7 minut. W niewielkiej ilosci zimnej wody rozpuscic lekko czubata lyzke maki. Zdjac rondel z ognia, zagescic sos maka, dodac smietane, czosnek i posiekana natke pietruszki, dokladnie wymieszac i zagotowac. W razie potrzeby doprawic do smaku. Podawac z ziemniakami, makaronem lub ryzem. Ja podalam karkówke w sosie razem z kotletami z kaszy jeczmiennej. Przepis na kotlety znajduje sie wsród moich przepisów.