sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Karkówka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Karkówkę podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi.

Karkówka w sosie własnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka w sosie własnym

 

  • składniki:
  • 1kg karkówki bez kości
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie własnym
Karkówkę kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Karkówkę obsmażamy z każdej strony. Następnie podlewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową. Dusimy około 1 godziny. Mąkę mieszamy ze śmietanę i wlewamy do mięsa cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy całość i gotowe. Smacznego
Karkówka w sosie własnym
Mięso i cebulkę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu
Karkówka w sosie własnym
Mąkę mieszamy ze śmietanę i wlewamy do mięsa cały czas mieszając