redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Multicooker - przepisy

Karkówka w sosie własnym duszona z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczysta, pyszna i rozpływająca się w ustach karkówka. Jej smak podkreślają smaczne warzywa. Karkówka w sosie własnym przygotowana w Multicookerze. Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 55 minut. Program: fry, stew. Porcji: 4.

Karkówka w sosie własnym duszona z warzywami

Składniki:

Karkówka w sosie własnym duszona z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie własnym duszona z warzywami
1. Mięso rozbić za pomocą tłuczka. Wymieszać paprykę, zioła prowansalskie i pieprz. Każdy plaster karkówki natrzeć przyprawami posmarować z dwóch stron musztardą. Zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny lub w lodówce na całą noc (przed przygotowaniem ogrzać w temperaturze pokojowej).

2. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 8 minut i nacisnąć przycisk START.

3. Do misy urządzenia wlać dwie łyżki oleju, rozgrzać przez około 1 minutę, następnie włożyć pokrojone w plastry mięso i obsmażyć dość mocno z każdej strony. Dodać 130 ml gorącej wody, listki laurowe, cebulę i czosnek.

4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW, za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 45 minut. Nacisnąć przycisk START i zamknąć pokrywę.

5. Po 20 minutach dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, zamknąć pokrywę i dusić aż program dobiegnie końca.

6. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.

7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

8. Podawać z purée ziemniaczanym.