marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Karkówka w trawie cytrynowej z grilla

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso z karkówki jest częściej przyrządzane z grilla, bo ma niepowtarzalny smak i można je marynować i doprawiać na wiele sposobów, np. w piwie, winie lub w trawie cytrynowej po wietnamsku.

Karkówka w trawie cytrynowej z grilla

Składniki:

Karkówka w trawie cytrynowej z grilla

  • 1 kg. karkówki wieprzowej,
  • Marynata:
  • trawa cytrynowa,
  • oliwa ziołowa lub z oliwek,
  • miód pszczeli,
  • sok z cytryny lub limonki,
  • pieprz kajeński,
  • sól,
  • tacki aluminiowe na grilla,
  • węgiel drzewny na rozpałkę.

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w trawie cytrynowej z grilla
Mięso wieprzowe opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi, następnie sporządzić marynatę z trawy cytrynowej, miodu pszczelego, soku cytrynowego lub z limonki, pieprzu kajeńskiego oraz oliwy z oliwek lub ziołowej. Wymieszać, spróbować i obtoczyć w niej mięso na grilla już pokrojone na kotleciki i wstawić misę z mięsem i marynatą do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Po upływie godzin wyjąć mięso z lodówki, a grilla rozpalić na pół godziny przed opiekaniem, przygotować tacki aluminiowe i na nich układać po dwa kotleciki i ułożyć je na ruszcie.

Grillować przez 20-30 min. dla pewności, czy mięso się upiekło. Jeśli zbrązowiało, to zdjąć je szczypcami na talerze płaskie i podawać z uprzednio ugotowanym ryżem oraz surówką z papryki i ogórkami z sezamem prażonym. Jeśli pogoda na grilla nie dopisuje, upiec karkówkę w piekarniku na funkcji "grill" pilnując czasu pieczenia.