edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Karkówka w ziołach po skandynawsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przygotowane mięso można jeść na zimno jako wędlinę, oraz na gorąco, pokrojone w grubsze plastry i polane ulubionym sosem.

Karkówka w ziołach po skandynawsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w ziołach po skandynawsku

 

  • 1,7 karkówki wieprzowej bez kości w jednym kawałku
  • MARYNATA:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w ziołach po skandynawsku
Składniki marynaty wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wygnieść ręką, a następnie dokładnie, ze wszystkich stron natrzeć marynatą. Zawinąć w folię lub umieścić w zamykanym pojemniczku i wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (u mnie leżało w pojemniku próżniowym prawie całą dobę). Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dokładnie zawiązać jego końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką. Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 1 godzinę i 40 minut. Uważając, żeby nie poparzyć się parą, rozciąć rękaw, mięso wyjąć z powstałego podczas pieczenia sosu, wystudzić, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki, żeby się dobrze schłodziło.
Karkówka w ziołach po skandynawsku
Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Karkówka w ziołach po skandynawsku
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wygnieść ręką, a następnie dokładnie, ze wszystkich stron natrzeć marynatą.
Karkówka w ziołach po skandynawsku
Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dokładnie zawiązać jego końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką.
Karkówka w ziołach po skandynawsku
Nie mogłam się powstrzymać od spróbowania mięsa bezpośrednio po upieczeniu, było pyszne :)