pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Karkówka winna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

a jak pogoda nie dopisuje można zaszaleć w domu

Karkówka winna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka winna

 

  • Karkówka wieprzowa 400g,
  • wino czerwone 150ml,
  • przyprawa do karkówki,
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka,
  • sos słodki chili 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Karkówka winna
Karkówkę kroimy na plastry grubości około 1,5 cm. Następnie lekko rozbijamy pięścią, solimy i przyprawą do karkówki. Zalewamy czerwonym winem i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Sos sojowy ciemny oraz słodki sos chili mieszamy ze sobą w celu uzyskania glazury. Tak zamarynowaną karkówkę smażymy na patelni grillowej, aż uzyska kolor ciemno rumiany. Pod koniec grillowania pędzelkiem nakładamy tajską glazurę. Mięso smażymy do momentu karmelizacji glazury. Smacznego.
Karkówka winna
Wymieszany sos sojowy ciemny z sosem słodkim chili
Karkówka winna
Marynowanie plastrów karkówki w czerwonym winie trwa kilka godzin