dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Karkówka z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Soczyste mięso z dodatkiem pysznej kapusty czerwonej to propozycja na wyborny obiad. Podałam z młodymi ziemniakami, polecam.

Karkówka z czerwoną kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka z czerwoną kapustą

 

  • 50 dag karkówki wieprzowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 40 dag kapusty czerwonej
  • 1 jabłko
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Karkówka z czerwoną kapustą
Mięso opłukałam, wysuszyłam i natarłam solą i pieprzem. W dużym rondlu stopiłam smalec i zrumieniłam na nim mięso z każdej strony. Skropiłam bulionem (1/2 szklanki), przykryłam i dusiłam 15 minut.

Kapustę poszatkowałam, przelałam wrzątkiem i dołożyłam do mięsa. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem, dodałam resztę bulionu i dusiłam dalej pod przykryciem następne 15 minut. Jabłko obrałam i starłam na grubych oczkach tarki. Dorzuciłam do rondla, gotowałam ok. 10 minut.

Po tym czasie wyjęłam mięso. Kapustę wymieszałam z jabłkiem, dodałam ocet i cukier. Mięso pokroiłam i ułożyłam na kapuście, całość dusiłam jeszcze ok. 5 minut.
Karkówka z czerwoną kapustą
Dokładne obsmażenie mięsa z każdej strony strony, czyli zamykanie smaku
Karkówka z czerwoną kapustą
Poszatkowaną kapustę dusić razem z mięsem
Karkówka z czerwoną kapustą
Starte jabłko i ocet jabłkowy to niezbędne dodatki do modrej kapusty

Tagi:

dania mięsa