Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Karkówka z gruszkami z chrzanem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedna z najprostszych metod przygotowania mięsa w całości jaką znam , co wcale nie znaczy , że mniej smaczna

Karkówka  z gruszkami z chrzanem i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z gruszkami z chrzanem i żurawiną

 

  • 1-1,5 kg karkówki bez kości
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej ( Jarzynka , Vegeta, Kucharek lub inne )
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 4 suszone grzyby
  • 4 szklanek wody
  • 2 duże gruszki
  • 4 łyżeczki konfitury z żurawiny
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z gruszkami z chrzanem i żurawiną
Umytą karkówkę przygotować do pieczenia obcinając sterczące kawałki ( zostawić na gulasz lub zmielenie ). Polać mięso 2 łyżkami oleju. Posypać przyprawami i wetrzeć je mocno w mięso. Obłożyć liśćmi laurowymi i wsypać ziele angielskie. Zostawić w zakrytym naczyniu w lodówce na 24 godziny. Obetrzeć trochę marynaty z mięsa ( chodzi o majeranek bo ten przy obsmażaniu może się przypalić ) . Cebule obrać i pokroić w pół plasterki . W rozgrzać resztę oleju w garnku o grubym dnie . Włożyć mięso i obrumienić ze wszystkich stron . Dodać cebulę i mieszając zeszklić obok mięsa . Zalać wodą .Dorzucić grzyby. Dusić na małym gazie przez ok. 2- 2,5 godziny . Sos po tym czasie odparuje do objętości ok. 1 szklanki .Doprawić sos do smaku - przetrzeć lub zmiksować. Gruszki przekroić na pół . Wydrążyć gniazda nasienne . Zalać w garnku owoce wodą i ugotować na pół miękko ( ok. 2 minuty od zagotowania) . Wyjąć i ostudzić. Wypełnić miejsca po gniazdach nasiennych chrzanem , a następnie położyć na nim żurawinę . Wyjąć mięso. Odkroić 4 grubsze plastry na obiad , a resztę odłożyć do zjedzenia na zimno* Mięso pokroić w plasterki . Podawać plaster mięsa obkładając go połówką gruszki- osobno podać sos ( do tego oczywiście ziemniaki). * U mnie z reguły działa to odwrotnie tzn.- najpierw jest mięso na obiad a dopiero potem reszta zostaje do zjedzenia na zimno z czego część od razu mrożę podzielone na porcje.
Karkówka  z gruszkami z chrzanem i żurawiną
Natarte przyprawami mięso po wyjęciu z marynaty- obsmażyć- zalać wodą i dusić do miękkości
Karkówka  z gruszkami z chrzanem i żurawiną
Miękkie mięso wyjąć a sos zredukowany do ok 1 szklanki zmiksować
Karkówka  z gruszkami z chrzanem i żurawiną
Karkówkę pokroić w grubsze ( na ciepło) lub cienkie ( na zimno) plastry
Karkówka  z gruszkami z chrzanem i żurawiną
Gruszki przekroić -usunąć gniazda nasienne -obgotować -nałożyć chrzan i żurawinę ( w wystudzone połówki)