Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Karkówka z musztardą dijon i majonezem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszna propozycja na obiad jak również na zimno do kanapek !!!

Karkówka z musztardą dijon i majonezem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka z musztardą dijon i majonezem

 

  • 1 kg karkówki
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sól
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Karkówka z musztardą dijon i majonezem
Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy ząbki na pół. Mięso szpikujemy czosnkiem za pomocą ostrego noża. Z musztardy, majonezu i przypraw robimy marynatę, którą nacieramy mięso i tak natarte odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze ok 45 min. Wyjmujemy mięso z piekarnika, rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze ok 5 min, żeby skórka była chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika mięsko zostawiamy na 10 min, żeby zachowało w środku wszystko to, co dobre;), potem kroimy w plastry i podajemy z sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Karkówka z musztardą dijon i majonezem
Naszpikowaną czosnkiem karkówkę smarujemy marynatą
Karkówka z musztardą dijon i majonezem
Zamarynowane przez kilka godzin mięsko wkładamy do rękawa do pieczenia
Karkówka z musztardą dijon i majonezem
Upieczone i - odstane - mięsko kroimy w plastry