Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka z pieczarkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karkówka pieczona z pieczarkami i żurawiną w sosie śmietanowym

Karkówka z pieczarkami i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z pieczarkami i żurawiną

 

  • karkówka b/k - 1kg,
  • pieczarki - 500g,
  • żurawina suszona - 75g,
  • cebula - 2-3 sztuki,
  • śmietana 30% świeża lub z kartonika - 500ml,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • miód płynny - łyżka,
  • sól,
  • pieprz ziołowy Prymat,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • musztarda miodowa - łyżka,
  • olej - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieczarkami i żurawiną
Karkówkę pokroić na dość cienkie kawałki. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na grubsze plastry. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, z żurawiną oraz miodem. Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć cebulę z pieczarkami, przyprawić je solą i pieprzem. W podłużnym naczyniu żaroodpornym ukladamy lekko ukośnie plaster karkówki, następnie kładziemy po kilka łyżek pieczarek z cebulą, następnie ponownie plater karkówki i pieczarki z cebulą. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Całość polewamy śmietaną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.
Karkówka z pieczarkami i żurawiną
Karkówkę pokroić na dość cienkie kawałki. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na grubsze plastry.
Karkówka z pieczarkami i żurawiną
W podłużnym naczyniu żaroodpornym ukladamy lekko ukośnie plaster karkówki, następnie kładziemy po kilka łyżek pieczarek z cebulą,
Karkówka z pieczarkami i żurawiną
następnie ponownie plater karkówki i pieczarki z cebulą. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników.
Karkówka z pieczarkami i żurawiną
Całość polewamy śmietaną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach.