lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka z serem korycińskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś na obiadek proponuję wam karkówkę zapiekaną z dodatkami. Mięsko można doprawić i dodać składniki jakie lubimy. Moje danie będzie z serem Korycińskim z pomidorem, bazylią i czosnkiem. Mięsko smakuje wybornie, a dodatki pasują idealnie.

Karkówka z serem korycińskim  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka z serem korycińskim

Składniki:

  • karkówka 1.1/2 kg
  • ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g
  • pomidory suszone 15 plasterków
  • sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki

Dodatkowo:

  • ziemniaki z wody
  • koperek
  • marynowane pikle w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać korniszony)
  • buraczki marynowane

Sposób przygotowania:

Karkówka z serem korycińskim

Wykonanie:

Karkówkę wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy plastry prawie do końca, moja grubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć.

Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką. Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.

Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko. Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w 200 stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś czas kontrolujemy mięsko i sprawdzamy czy się nie przypala.

Pod koniec pieczenia odkrywamy i dajemy mu się podpiec. Mięsko jest podpieczone i podduszone. Smakuje rewelacyjnie.

Podałam z ziemniakami z wody, buraczkami, piklami i posypałam koperkiem.

Karkówka z serem Korycińkim
Ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem kroimy w plastry.
Karkówka z serem Korycińkim
Będą nam potrzebne suszone plastry pomidora.
Karkówka z serem Korycińkim
Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.