szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

karkówka ziołowo-czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna karkóweczka z czosnkiem i ziołami

karkówka ziołowo-czosnkowa

Składniki:

karkówka ziołowo-czosnkowa

 

  • 1 kg karkówki bez kości
  • łyżka octu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka tymianku
  • pół łyżki rozmarynu
  • łyżka pieprzu
  • łyżka czerwonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szklanka bulionu

Sposób przygotowania:

karkówka ziołowo-czosnkowa
Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę, utrzeć ze solą wymieszać razem z kurkumą, papryką mieloną,tymiankiem, rozmarynem ,solą, pieprzem i octem.Mięso opłukąć,osuszyć i natrzeć marynatą i odstawić na ok 3godziny, co jakiś czas przewracając.Po upływie danego czasu przełożyć do żaroodpornego naczynia wlać bulion i piec ok godzinę piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Wyjąc , lekko przestudzić i pokroić na plastry.Dodkonała z pieczonymi ziemniakami.