Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Karmelizowana cebula

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przyrządzona cebula jest świetnym dodatkiem do mięs, ale i nie tylko. Można ją urozmaicić sparzonymi rodzynkami czy żurawiną.

Karmelizowana cebula

Składniki:

Karmelizowana cebula

 

  • 3 średnie cebule (u mnie 1 czerwona i 2 zwykłe)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego (dodałam sos octowy z octem balsamicznym)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Karmelizowana cebula

Cebula:

Karmelizowana cebula.
Cebulę mogą być kolorwe. Efekt wizualny też się liczy.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Karmelizowanie:

Karmelizowana cebula.

Cebulę przełożyć na patelnię z roztopionym masłem. Dodać do niej ocet, sól, cukier i całość dokładnie wymieszać a następnie przykryć. Dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Co jakiś czas cebulę należy przemieszać. Cebula może być przechowywana przełożona do słoiczka w lodówce.