2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Karmelowiec a'la 3 bit

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Dosyć pracochłonne ciasto ale efekt mile łaskocze nasze podniebienie ,pyszny słodki placek...Spróbuj a przekonasz się sama!

Karmelowiec a'la 3 bit Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelowiec a'la 3 bit

 

  • Biszkopt :
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1 puszka gotowej masy karmelowej
  • 1 śmietana kremówka 500 ml 36%
  • 2 śmietan fiksy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 gorzka czekolada

 

  • Krem budyniowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 duży budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 1/2 kostki masła lub dobrej margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego

 

 

  • 1 paczka słonych krakersów
  • 1 paczka herbatników prostokątnych

Sposób przygotowania:

Karmelowiec a'la 3 bit
Biszkopt:



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka miksujemy delikatnie następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy mikserem na najniższych obrotach.Pieczemy przez 30 min w temp 160 * 



Masa budyniowa:



Pół litra mleka gotujemy z cukrami w reszcie mleka rozrabiamy budyń ,gdy mleko się zagotuje,dodajemy budyń i gotujemy ,zostawiamy do ostudzenia.

 

Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ,ja daję do kremu jeszcze parę kropi olejku migdałowego . Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fiksy. 



Na ostudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy przykrywamy krakersami następnie smarujemy karmelem i na to kładziemy herbatniki na wierzch wykładamy ubitą śmietanę ,trzemy czekoladę na tarce i posypujemy. Pycha!
Karmelowiec a'la 3 bit
na wystudzony biszkopt kładziemy masę budyniową
Karmelowiec a'la 3 bit
następnie krakersy i masę kajmakową...a potem..
Karmelowiec a'la 3 bit
......układamy herbatniki na masie kajmakowej..
Karmelowiec a'la 3 bit
..a na koniec puszystą bitą śmietanę i sypiemy czekoladą:)