Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karmelowy deser wg Reniz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser z mleka, karmelu i jajek jest delikatny i smaczny.

Karmelowy deser wg Reniz

Składniki:

Karmelowy deser wg Reniz

 

  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karmelowy deser wg Reniz
1 łyżeczkę cukru wsypać do rondelka, zrumienić, wlać łyżkę zimnej wody i rozpuścić karmel. W naczyniu bardzo starannie zmiksować mleko z surowymi jajkami, karmelem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Przygotowane mleczko rozlać do małych filiżanek lub kokilek. Naczynia z mleczkiem włożyć do rondla z ciepłą wodą, sięgającą do połowy wysokości kubeczków, rondel przykryć i postawić na ogniu. Ogrzewać, nie dopuszczając do zagotowania się wody, do momentu, aż masa w kubeczkach będzie krzepnąć. Wtedy kubeczki wyjąć z wody, przestudzić, okroić nożem dookoła i wyłożyć deser na talerzyki.

Tagi:

jajko jajka