migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Karnawałowe faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Oto moje pierwsze faworki. Robiłam juz pączki,oponki i pączusie na serku homo więc przyszła tez pora na te małe kruche pyszności. Córeczka bardzo je lubi więc powstały specjalnie dla niej.

Karnawałowe faworki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karnawałowe faworki

 

  • 450 g mąki pszennej typ 500
  • 6 żółtek
  • 7-8 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • 50 g masła
  • 2 łyżki octu
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Karnawałowe faworki
Masło rozpuścic i wystudzić. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę i ocet. Wyrobić ciasto w między czasie dodawać roztopione masło. Ciasto wyrabiać ok 5 minut. Gotowe ciasto odłożyc na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto podzielić na kilka części. Każdą część cieniutko rozwałkować i pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na samym środku i przewlec ciasto formując faworki. Smażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem opróczyc cukrem pudrem.
Karnawałowe faworki
Ciasto wyrabiać ok 5 minut. Gotowe ciasto odłożyc na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto podzielić na kilka części.
Karnawałowe faworki
Każdą część cieniutko rozwałkować i pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm.
Karnawałowe faworki
Każdy pasek naciąć wzdłuż na samym środku i przewlec ciasto formując faworki.

Tagi:

faworki chrust