lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karnawałowe gniazdka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

"Gniazdka" zrobione są z ciasta parzonego (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie). Są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach.

Karnawałowe gniazdka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Karnawałowe gniazdka

Składniki na ciasto parzone:

  • woda 250 ml

 

 

  • sol szczypta

 

  • jaja 5 szt

Lukier:

  • galaretka truskawkowa zmielona 4 łyżki

 

  • cukier waniliowy zmielony 2 łyżki

 

  • cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo:

  • motylki kolorowe cukrowe

 

  • kuleczki kolorowe cukrowe

Sposób przygotowania:

Karnawałowe gniazdka

Wykonanie:

Ciasto parzone robi się bardzo łatwo, zachęcam abyście się odważyli to na prawdę nic trudnego. Potem tylko zjadacie, aż uszy się trzęsą.


Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Składniki mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy nam zaczyna wrzeć wsypujemy mąkę i mieszamy( sparz nam się bardzo lekko).


Sparzone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, kiedy jest już chłodne wbijamy jaja temp pokojowa i miksujemy na gładka jedwabista masę. Przekładamy nasze ciasto parzone do rękawa cukierniczego( końcówka z rowkami) i wyciskamy kola na przygotowany papier, pocięty w kwadraty.


Olej rozgrzewamy i kładziemy nasze gniazdka z papierem. Kiedy papier odchodzi znaczy, że się smaży. Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu.

Lukier:

Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy wsypujemy do zmielonej galaretki dodajemy jeszcze cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody.Kiedy składniki nam się połącza i powstanie różowy lukier, polewamy ostudzone gniazdka i dekorujemy jak kto ma ochotę. Ależ one ą pyszne.

Karnawałowe gniazdka
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli . Składniki mieszamy do rozpuszczenia.
Karnawałowe gniazdka
Sparzone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, kiedy jest już chłodne wbijamy jaja temp pokojowa i miksujemy na gładka jedwabista masę.
Karnawałowe gniazdka
Przekładamy nasze ciasto parzone do rękawa cukierniczego( końcówka z rowkami) i wyciskamy kola na przygotowany papier,pocięty w kwadraty.
Karnawałowe gniazdka
Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu.
Karnawałowe gniazdka
Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy wsypujemy do zmielonej galaretki dodajemy jeszcze cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody.