2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Karnawałowe grzanki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiące grzanki z bagietki pszennej z cukinią camembertem i konfiturą z żurawiny, w sam raz na jeden kęs, przepyszne!

Karnawałowe grzanki z cukinią

Składniki:

Karnawałowe grzanki z cukinią

 

  • 1 długa bagietka pszenna lub 2 mniejsze
  • 1 mała cukinia
  • 1 krążek sera camembert
  • 15 dag szynki prosciutto
  • ½ kostki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Zioła do sałatek lub włoskie do posypania
  • Mały słoiczek konfitury z żurawiny

Sposób przygotowania:

Karnawałowe grzanki z cukinią

ETAP 1:

Karnawałowe grzanki z cukinią
bagietki kroimy na kromeczki masło ucieramy z czosnkiem

Bagietki kroimy na kromki, ogrzane do temperatury pokojowej masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

ETAP 2:

Karnawałowe grzanki z cukinią
każdą kromkę smarujemy cienko masłem czosnkowym

Każdą kromkę smarować czosnkowym masłem.

ETAP 3:

Karnawałowe grzanki z cukinią
kolejno układamy plastry cukinii i szynkę

Ułożyć pokrojoną na cieniutkie plasterki cukinię oraz pokrojoną szynkę prosciutto.

ETAP 4:

Karnawałowe grzanki z cukinią
na sam koniec układamy ser posypujemy ziołami

Ułożyć pokrojony na kawałki ser camembert, posypać ziołami. Zapiekać 5 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c, przed podaniem polać konfiturą żurawinową.

Smacznego!