Karnawałowe kanapeczki

  • 1

Karnawał to czas, kiedy można zaszaleć - także w kuchni. Chciałabym podzielić się z Wami moimi propozycjami na smaczne i szybkie przekąski!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Karnawałowe kanapeczki
fot. Fotolia

Kanapki to żaden wymyślny frykas, tylko idealna przekąska na imprezę. Nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, a mimo to zawsze smakują dobrze - nawet jeśli nie są udekorowane wykwintnymi dodatkami. Mam kilka sprawdzonych przepisów i właśnie nimi chcę się z
Wami podzielić, mam nadzieję, że zaczerpniecie ode mnie odrobinę inspiracji na karnawał.

Wszystkie kanapki można podawać na dowolnym pieczywie lub krakersach. Niektóre wyjątkowo dobrze smakują na pumperniklu, a niektóre na sucharach. Wyjątkowo uniwersalna jest jednak bagietka francuska, delikatnie przypieczona w piekarniku, w celu nadania jej chrupkości.

Pomysł 1 - pasta z tuńczyka, jajko przepiórcze, ogórek - tuńczyka odsączamy i blendujemy wraz z jedną małą cebulą i odrobiną masła; całą masę nakładamy na pieczywo i dekorujemy połową jajka przepiórczego i świeżym ogórkiem. Można ułożyć dodatkowo szczypiorek. Jajko przepiórcze możemy oczywiście zastąpić zwykłym, kurzym.

Pomysł 2 - pasta jajeczna, pomidor, szczypiorek - jajka blendujemy z odrobiną masła, soli i pieprzu, układamy na pieczywo, dekorujemy pomidorem i szczypiorkiem.

Pomysł 3 - krakersy z pesto z buraków z kozim serem, orzechem włoskim i szałwią - ugotowane buraki blendujemy wraz z uprażonymi pestkami dyni i oliwą z oliwek, wykładamy na krakersy, dekorujemy kozim serem, kładziemy kawałek orzecha włoskiego i listek szałwii. Zamiast koziego sera można użyć sera pleśniowego lub płatków parmezanu.

Pomysł 4 - plasterek szynki, żółty ser, musztarda, papryka. Kawałek wędliny wraz z żółtym serem zwijamy w rulonik z papryką w środku. Chleb smarujemy musztardą i wszystko łączymy wykałaczką.

Pomysł 5 - pumpernikiel z białym serem . Twaróg blendujemy z solą i dużą ilością pieprzu. Wkładamy na czarny pumpernikiel i mamy opcję „retro”, biało-czarną.