Karnawałowe menu - porady kucharza

Konrad Birek, poleca szybkie przekąski z kurczaka, które idealnie sprawdzą się na karnawałowym przyjęciu.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Karnawałowe menu - porady kucharza

Karnawał, poza hucznymi balami, spotkaniami ze znajomymi, tańcami do białego rana, nieodzownie łączy się z pysznym oraz efektownie wyglądającym i podanym jedzeniem. Serwowane jest ono przeważnie w formie bufetu lub małych porcji tzw. „finger food”, idealnych na jeden kęs. Ogromną popularnością w tym czasie cieszą się także potrawy jednogarnkowe, które integrują w trakcie przyjęcia gości gromadzących się przy stole. Przykładem takiego dania jest Kurczak Zagrodowy duszony w sosie curry. Oprócz dań głównych, na stole powinny pojawić się kolorowe przekąski oraz sałatki. 

 

Prym wiodą sałatki z grillowaną piersią kurczaka w połączeniu z pomidorami suszonymi, kaparami, serem mozzarella i oliwą z oliwek. Smaczna będzie również grillowana pierś kurczaka z zieloną papryką, ogórkiem, pieprzem zielonym, podawana z jogurtowym sosem curry. Na zimne przekąski niezawodne będą mini szaszłyki z oliwkami i grillowaną papryką, pszenne tortille z serkiem ziołowym, pieczoną piersią z kurczaka i rukolą oraz wszelkie musy np. mus z gotowanej piersi kurczaka z wędzoną papryką w chrupiącym cieście francuskim. Ozdobą stołu będą również wyselekcjonowane sery z całego świata, podane z konfiturami oraz włoskim grissini. 

 

Obok ciekawych składników i przypraw użytych do przygotowywania przekąsek, ważny jest również sposób ich podania. Powinny być efektowne, kolorowe i przyciągające uwagę, a zarazem lekkie w swojej formie. Polecam w tym celu wykorzystanie owoców i różnych kiełków do dekoracji oraz odwagę w łączeniu smaków. Atrakcyjność wszystkich małych „kanapkowych” przekąsek zwiększy podanie ich na oryginalnym pieczywie np. maślanym brioche lub ciemnym chlebie z czarnuszką i orzechami. Musy, salsy oraz inne dodatki ciekawie zaprezentują się w szklanych kieliszkach z nóżką lub specjalnych łyżkach z wygiętą rączką.

 

 

Konrad Birek poleca na karnawał przepis na Racuszki z Kurczaka Zagrodowego z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem, podawane z sosem ziołowym.
Przygotowanie dania zajmie 40 minut.

 

Składniki dla 4 osób:

 

3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski

2 łyżki oliwy z oliwek

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

sól, pieprz do smaku

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

pół szklanki wody gazowanej 

1 jajko

sól do smaku

80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików 

4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski

pół cebuli pokrojonej w piórkaczyszczonej,

pół czerwonej papryki pokrojonej w paski 

2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów

1 mały pęczek posiekanej pietruszki

oliwa z oliwek do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić.

Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

 

 Informacja prasowa